Élménybeszámolók 2019.

HA5BA Klári élménybeszámólója.
HA1WD Gyuri élménybeszámólója.
HA8KCS/P Gyuri élménybeszámólója.

 HA5BA Klári élménybeszámólója.

"A 2019-es URH OB, avagy péceli kitelepülésünk viszontagságai..."

20190706 093316Pécel város Trianon emlékparkját választottuk idén is kitelepülésünk színhelyéül. Szombat reggel hárman, HA5LO, HA5LC és jómagam, Opel Astrámat aggregátorral, riggel, számítógéppel, na meg sült csirkével és palacsintával kitömve, (ez utóbbi HA5LO kedvére ) lábam között a 9 elemes yagi árbócával indultunk a "tetthelyre".

Közel másfél óránk volt az antenna összerakásához, és az állomás beüzemeléséhez, ám időközben problémák tucatja jött szembe velünk, ezeket őszintén szólva felfokozott adrenalinszinttel tudtam csak "túlélni". Az antenna egyik csatlakozója megadta magát, le kellett szerelni, 5LC-nek be kellett menni a megfelelő alkatrészekért a klubba, amely cirka 10 kilcsire volt a tetthelyről, közben az idő vészesen fogyott...
Majd kiderült, hogy a YAESU 557 CW csatlakozójához egyik átalakítóm sem volt jó méretileg, szétszedni nem lehetett...
Na ez volt az a pillanat, amikor 18 plusszos mondatok hagyták el a számat, még szerencse, hogy videót nem készített senki....
Az egyik fülhallgatóm csatlakozóját is feláldozva mindent megpróbáltunk, eredménytelenül. Így olyan igazi urh-s módra, nem távíróztunk...
(Elnézést kérek azoktól, akiknek szívük-lelkük az URH, és még morzéznak is .) Közben látogatóink is akadtak szép számmal, a környékbeli lovasiskola diákjai, lóháton, kisebb motoros csapat...... Ez utóbbinak külön örültünk, rendesen gondoskodtak a lokál QRM-ről...
A verseny "amúgy" jó lett volna, bár az ajánlott logvezetőt nem töltöttem le, az UCX logokat használtam. A 10 perces időket nem tudja, de ez nem okozott extra problémát , szinte eltörpült a meglévők mellett...
A verőfényes napsütés nem igazán támogatta a laptopom monitorát, szóval nem volt egyszerű a dolog...

De az OB, még ha sok a gerjedés is benne, mégiscsak egyik szakágunk ORSZÁGOS BAJNOKSÁGA!!!

20190706 092313     20190706 092322       20190706 110231      20190706 110247

73

ha5ba, a "csalódott cw fan"

Vissza a tartalomjegyzékhez


 HA1WD Gyuri élménybeszámólója.

ha1wd antSziasztok


Kitelepülés péntek délután dőlt el véglegesen. Este került sor az állomas összekészitésére.

Antenna csak az 5el DK7ZB ultra light verzió, boom 1,5m

Volt pár alkalom, amikor cq-ra is jöttek az állomások rendesen, de legtöbbször visszahivás volt, ide pedig a kb 30W kevés.

Időben elértem a kiszemelt QTH-t, állomas telepitve és jött a meglepetés: a papir LOG odahaza maradt. Eleve nem is akartam laptop-ot használni. Egyrészt mert nem jó az akkuja, másrészt pedig a napsütésben sokszor alig látszik a kijelző .. volt már ilyen tapasztalat, hogy asztalt át kellett telepiteni, amit meg nem akartam. Kesztyűtartóban térkép, az auto előző évi zöld nemzetközi biztositás lapja, 3db parkolójegy, ülés mögott volt egy májusi ujság is!!!! Tollal való irás látszik rajtuk (tesztelve !!!), megoldodott a LOG probléma.

ha1wd log    ha1wd log1 

Sokan azt mondják, hogy ha nincs prg, akkor el se indul (de volt..). Anélkul, hogy valaki ne tesztelje le saját magának a versenyprogramot, nem szabad használni. Ebbe a hibába most is belefutott pár allomás es velem is megtörtént már. Egy "szimpla" állomás (1-2 yagi + 100-300W) esetén egy darab papir is elég ilyen versenyen.. utána majd lehet prg-ba beirni, az EDI file-t szerkezteni-átirni, stb (ja hogy ez macerás?? hmmmm). Nem kell mindent irni, csak a lényeges dolgokat.

Van online EDI szerkesztő prg is és be lehet pötyögni utólag azt a pár 10 qso-t.

Szerencsére enyhe déli szél volt, igy ki lehetett birni a napon, de 12 után már kezdett meleg lenni HI.

Érdekes volt az egész verseny.... ezzel kapcsolatban irtam a HA-VHF levelező listára. Ide csak azért került a beszámoló, hogy ilyen állomással és logvezetessel is lehet dolgozni.

73 DX
Gyuri

Vissza a tartalomjegyzékhez


 HA8KCS/P Gyuri élménybeszámólója.
Galyatető

 

ha8kcs 01A Hódmezővásárhelyi Rádió Klub márciusi közgyűlésén elhatározta, hogy az URH-OB-n a Galyatetői kilátóból fog versenyezni.
A verseny előtti péntek délután indult HA8DH Lóri, HA8CSY Endre, Nánai Zsuzsa, Nánai Gábor és Kiss Imre alkotta csapat.
Az első este a kilátótorony tövében szalonnasütéssel és a verseny taktika megbeszélésével telt el.ha8kcs 02Az éjszakát a kilátó 25 m magasan lévő bivak szállásán töltöttük, amely öt fő részére kényelmes, leszámítva a fürdő és toalett 200  m távolságát és 50 m szintkülönbségét.
A verseny reggelén telepítettük az állomást a torony kilátó szintjén. Mire mindent fel-cipeltünk mindenki elfáradt.
ha8kcs 03A  felszerelés: 4 elemes Yagi antenna, 100 W végerősítő, YAESU FT-857.
A számításunk szerint a tengerszint feletti magasságunk csak kb. 2 méterrel maradt el az 1000 métertől.
A szállásról tudtunk 230 V-ot felvezetni a berendezések és a számítógép számára.ha8kcs 04
Még a verseny előtti héten telepítettem és konfiguráltam az N1MM loggert, (TNX HA8EK) amely kis hibával működött is. A verseny során a legnagyobb problémát az okozta, hogy az erős napsütés miatt a számítógép képernyőjét nem láttam jól. Imre vételben segített, Endre az antennát forgatta.
Az URH-OB-n történő részvételt elsősorban tapasztalat szerzésnek és kedv csinálónak szántuk. Az eredmények ismeretében jobb taktikát is választhattunk volna.
A szombat délutánt túrázással és az estét ismét szalonnasütéssel mulattuk. Vasárnap reggeli után került sor a felszerelés leszállítására és a hazaindulásra.ha8kcs 05

 

 

Lóri HA8DH

A képeket Csinos Endre HA8CSY, Kiss Imre és Nánai Zsuzsa készítette.

Vissza a tartalomjegyzékhez